Składniki:
6 jajek, 6 łyżek cukru, 6 łyżek mąki tortowej, 2 łyżki oleju, 0,5 l śmietanki kremówki, 2 śmietan-fix, 3 łyżki cukru pudru, puszka brzoskwiń.
Jak przyrządzić?
Rozdzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka. Wymieszaną mąkę z proszkiem i dodać do masy. Na koniec dodać olej. Wyłożyć na blachę z pergaminem i piec ok 20 minut. Wyciągnąć z piekarnika i zwinąć w ściereczkę. Ostudzić.Ubić śmietanę z cukrem i śmietan-fixem. Brzoskwinie pokroić w drobną kostkę a część w plasterki (do dekoracji). Rozłożyć biszkopt i delikatnie nasączyć sokiem z brzoskwiń (ok. 5 łyżek). Posmarować śmietaną wymieszaną z brzoskwiniami. Zwinąć. Posypać cukrem pudrem. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Potrzebne przybory:
Blaszka 30*40.
Uwagi:
Należy uważać przy pieczeniu, by się nie spiekło, ponieważ nie da się zwinąć. Aby śmietana była dobrze ubita, musi być mocno schłodzona.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 20 |
Kaloryczność | duża |
Autor | millka101 |