Składniki:
Biszkopt:
6 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki, proszek do pieczenia, łyżka kakao, łyżka octu, poncz do nasączenia.
Krem:
2 masła, 4 łyżki cukru, 2 budynie śmietankowe bez cukru, 1 gorzka czekolada, 30 dag chałwy sezamowej, 20 dag małych bezów, 50 ml spirytusu.
Jak przyrządzić?
6 żółtek ucieramy ze szklanką cukru i łyżką octu, dodajemy szklankę mąki z proszkiem do pieczenia i kakao oraz ubitą pianę z białek. Pieczemy biszkopt i po ostygnięciu przecinamy na 2 części. Każdą nasączamy (przed nałożeniem kremu) ponczem (może być esencja herbaciana z alkoholem i sokiem z cytryny.) Budyń ugotować w mniejszej niż podano na torebce ilości mleka i wystudzić. Utrzeć masło, dodawać po trochę budyniu i spirytus. Masę podzielić na dwie części, do pierwszej dać stopioną czekoladę, a do drugiej chałwę i trochę pomiksować. Na pierwszy placek wyłożyć masę czekoladową, zostawiając trochę (1/4) na wierzch. Ułożyć bezy, na nie wyłożyć masę chałwową i położyć drugi placek. Posmarować resztą masy czekoladowej i posypać orzechami lub migdałami (najlepiej krokantem).
Uwagi:
Budyń dobrze jest ugotować dzień wcześniej (np. wieczorem), żeby był dobrze zimny i sztywny.Krokant można kupić lub przygotować samemu: stopić na patelni dwie łyżki masła, wsypać pół szklanki cukru i 10 dag posiekanych migdałów lub orzechów i przyrumienić. Masę wyłożyć na natłuszczoną folię aluminiową i pokruszyć.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | hanuska |