Składniki:
1 filet pojedynczy z kurczaka, 500g mrożonych brokułów, kilka pomidorków koktajlowych, pół kubka śmietany 12%, 2 średniej wielkości ząbki czosnku, przyprawa "Delikat do mięs" Knorr (czerwone opakowanie), sól, biały pieprz.
Jak przyrządzić?
Brokuły ugotować w osolonej wodzie na pół miękko, a jeśli się zbyt rozgotują proszę się tym nie przerażać. Również będą pyszne. Odcedzić na sitku i pozostawić do odsączenia. Kurczaka pokroić w średniej wielkości kostkę i bardzo krótko podsmażyć na odrobinie oliwy posypując "rozsądnie" solą, białym pieprzem i przyprawą "Delikat do mięs" (nawet 1,5 łyżeczki). Im krócej podsmaża się filet z piersi, tym jest bardziej soczysty i mięciutki. Ja sama kroję w drobną kostkę i "przerzucam go dosłownie chwilę po patelni. Czosnek przecisnąć przez praskę bezpośrednio na patelnię do usmażonego kurczaka, wymieszać i od razu zalać śmietaną. Czosnku nie należy zbyt długo smażyć, gdyż ma goryczkowaty smak i nie zachowa świeżego smaku. Doprowadzić sos do wrzenia i wyłączyć gaz. Wrzucić ugotowane brokuły, a na sam koniec przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Tych pomidorków nie obiera się ze skórki, dlatego należy wrzucić je na sam koniec i wymieszać z sosem tuż przed podaniem na stół, aby w gorącym sosie skórka nie odeszła. Ze względu na cenę pomidorków, polecam również pomidora pokrojonego w ćwiartki, ale ze zdjętą skórką. Życzę smacznego.
Jak podawać?
Ja podaję z makaronem rurki ugotowane oczywiście al dente.
Uwagi:
Danie podaje z reguły na wczesną kolację, bądź na obiadokolację. Mimo makaronu i śmietanki jest ono bardzo lekkie. Jeśli ma być przygotowane dla większej ilości osób, należy zwiększyć porcję kurczaka i pomidorków, a brokuły wg. uznania. Ta sama zasada dotyczy czosnku. Wiem, że wiele Pań używa w kuchni Warzywka lub Vegety, dlatego Delikat można zastąpić tymi przyprawami. Wg mnie nie ma lepiej skomponowanej przyprawy niż ta, którą podałam w przepisie, dlatego bardzo zachęcam do wykorzystania jej ponieważ jednocześnie będzie ona przyprawiać sos.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Porcje | 2 |
Autor | OBCA36 |