Składniki:
Serek wiejski(najlepiej Piątnica) 1 op., 3/4 ząbki czosnku (w zależności od preferencji), 2 stołowe łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka stołowa majonezu, 1 płaska mała łyżeczka oregano (polecam Kamis-odpowiedni aromat), ogórek świeży (najlepiej mały gruntowy, jeśli jest dostępny, a jeśli nie to część normalnego spod folii).
Jak przyrządzić?
Do głębokiego naczynia (najlepiej garnek) dodajemy serek wiejski, przyprawy (oregano pieprz sól), majonez, jogurt naturalny, natomiast na końcu rozcieramy na tarce lub wyciskamy czosnek. To wszystko mielimy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji i na końcu jeśli uznamy to za konieczne (za gęsty sos) lub po prostu lubimy - dodajemy roztartego na tarce ogórka i mieszamy. Smacznego!
Potrzebne przybory:
Blender, tarka.
Uwagi:
Sos nadaje się do każdej potrawy - uwielbiam czosnek i zawsze na bieżąco mam sos w lodówce pod ręką, a znajomi po posmakowaniu proszą o przepis, bo smak jest niezapomniany. Najbardziej polecam do dań grillowych, mięs, ryb smażonych.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | ok. szklanki (350ml) |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Natalia;) |