Składniki:
1 cebula, 1 duży ząbek czosnku, 5 średniej wielkości pomidorów winnych, 1 butelka białego włoskiego wina, 1 opakowanie sera mozzarella (lub sera typu mozzarella), chleb biały tostowy, 1 jajko, troszkę mleka, świeża bazylia, olej, sól, pieprz, oregano.
Jak przyrządzić?
Jest to przepis z jakiegoś programu w TV, lecz niestety nie jestem w stanie podać jakiego. Siekamy drobno cebulkę i czosnek i podsmażamy na niedużej ilości oleju w woku. Kroimy pomidory w dużą kostkę i wrzucamy do woka, wszystko zalewamy winem, przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i porwanymi listkami bazylii. Przykrywamy i dusimy.Z kromek chleba wycinamy koła (ja zrobiłam to za pomocą słoika), moczymy je z jednej strony w mleku. Plasterek sera mozzarella, mniejszy od chlebowych krążków, razem z dwoma listkami bazylii wkładamy pomiędzy dwa krążki. Krążki muszą być ułożone mokrą od mleka stroną do środka! Zaciskamy chlebek w rękach, jak pierożka. Wkładamy na głęboki rozgrzany olej, po minucie przewracamy na drugą stronę.Odkrywamy na chwilę woka, można delikatnie zmiksować sos blenderem. Pierożki kładziemy na szmatkę, żeby zebrać niepotrzebną ilość tłuszczu. Nakładamy na talerz sos, a na niego pierożki. Nalewamy kieliszek białego winka i bon appétit!!!
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | madziara |