Składniki:
2-3 suszone grzybki, namoczone uprzednio w 100 ml mleka, 2 duże pieczarki, cebula, ziemniaki (ile kto zje), koperek, natka, sól, pieprz, jajko, bułka tarta.
Jak przyrządzić?
Pokruszone suszone grzybki moczymy w mleku przez kilka godzin, następnie gotujemy przez ok.10 minut. Pieczarki i cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy, aż się lekko zrumieni. Kartofle ubijamy dolewając resztki mleka z grzybami, dodajemy pieczarki z cebulą, przyprawy oraz jajko i mieszamy, aż powstanie kleista masa. Formujemy kotleciki, jak to się robi z tradycyjnym mielonym, panierujemy w tartej bułce i smażymy.Smacznego!!
Potrzebne przybory:
Garnek, patelnia, tłuczek.
Jak podawać?
Zazwyczaj podaję z różnymi surówkami i sosem pieczarkowym, jeszcze bardziej sycące są, gdy poda się je z kalafiorem. Kiszki wypchane aż miło, na ładnych parę godzin, i to bez mięsa:)
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | ramoneska |