Sk艂adniki:
2-3 suszone grzybki, namoczone uprzednio w 100 ml mleka, 2 du偶e pieczarki, cebula, ziemniaki (ile kto zje), koperek, natka, s贸l, pieprz, jajko, bu艂ka tarta.
Jak przyrz膮dzi膰?
Pokruszone suszone grzybki moczymy w mleku przez kilka godzin, nast臋pnie gotujemy przez ok.10 minut. Pieczarki i cebulk臋 kroimy w kostk臋 i podsma偶amy, a偶 si臋 lekko zrumieni. Kartofle ubijamy dolewaj膮c resztki mleka z grzybami, dodajemy pieczarki z cebul膮, przyprawy oraz jajko i mieszamy, a偶 powstanie kleista masa. Formujemy kotleciki, jak to si臋 robi z tradycyjnym mielonym, panierujemy w tartej bu艂ce i sma偶ymy.Smacznego!!
Potrzebne przybory:
Garnek, patelnia, t艂uczek.
Jak podawa膰?
Zazwyczaj podaj臋 z r贸偶nymi sur贸wkami i sosem pieczarkowym, jeszcze bardziej syc膮ce s膮, gdy poda si臋 je z kalafiorem. Kiszki wypchane a偶 mi艂o, na 艂adnych par臋 godzin, i to bez mi臋sa:)
Kategoria dania | Dania wegetaria艅skie |
---|---|
Trudno艣膰 | prosty |
Autor | ramoneska |