Składniki:
60 szt. herbatników, 3 szkl. mleka, 1 kostka masła, 2 budynie czekoladowe, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżki kakao, 1 puszka kakaowego mleka skondensowanego, 1/2 litra śmietany kremówki, 3 zagęstniki do śmietany, cukier waniliowy, wiórki kokosowe.
Jak przyrządzić?
1 szkl. mleka połączyć z budyniami w proszku, mąką ziemniaczaną oraz kakao. Całość wlać do 2 szkl. gotującego się mleka i 1 kostki masła. Gotować, aż budyń zgęstniej. Na spód prostokątnej brytfanny (średniej wielkości) położyć 20 szt. herbatników, na wierzch wyłożyć gorącą masę budyniową. Ułożyć następną warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć skondensowane mleko z puszki (można już kupić gotową masę). Na mleko skondensowane kładziemy następną warstwę herbatników. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym oraz zagęstnikami i przełożyć na wierzch ciasta. Całość posypać dość dużą ilością wiórków kokosowych. Wstawić do lodówki na około 24 godziny.
Uwagi:
Mleko skondensowane można kupić także płynne i gotować przez około 3 godziny. Wystudzić.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 20 |
Kaloryczność | bardzo wysoka |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | Iwona |