Składniki:
2 szklanki mąki, 1/2 kostki masła, 2 jajka, 1/3 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, 5 dag drożdży, 1 cukier waniliowy.
Jak przyrządzić?
Podgrzej mleko, wkrusz drożdże. Wsyp łyżeczkę cukru, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Rozczyn jest gotowy, gdy się wyraźnie wzburzy. Przesiej mąkę, zrób w niej dołek, do środka wbij jajka, wlej rozczyn i stopione przestudzone masło. Mieszaj, aż składniki się połączą. Następnie wyrób ciasto ręką, aby stało się jednolite. Ciasto włóż do garnka o pojemności 3-4 litrów i zalej zimną wodą (garnek powinien być pełen wody). Po 15 minutach ciasto wypłynie na wierzch. Podtrzymując je ręką, zlej wodę i dokładnie osącz ciasto. Zrób w nim wgłębienie, wsyp cukier i cukier waniliowy, ponownie dokładnie wyrób. Przełóż do natłuszczonej formy keksowej, piecz 40 minut w temp. 180°C. Ciasto jest gotowe, jeśli wbity w nie patyczek jest suchy po wyjęciu.
Jak podawać?
Ostudzone ciasto polukruj lub posyp cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Autor | Lenas98 |