Składniki:
Kapusta włoska, mieszane mięso mielone wp./woł., ok. 60 dkg., sól, pieprz, cebula, majeranek, cukier, tłuszcz do zasmażki, mąka, 2 jajka namoczona bułka tarta, kostka rosołowa.
Jak przyrządzić?
Kapustę sparzyć we wrzątku pooddzielać liście, wyrobić mięso mielone, do mięsa dodać cebulę drobno posiekaną, jajka bułkę namoczoną, sól, pieprz do smaku. Pozawijać w liście kapusty mięso. W garnku poukładać gołąbki, dolać wody tak, by je zakrywała dodać kostkę rosołową i powoli gotować. Gdy kapusta zmięknie, robimy karmel - na patelnię wsypujemy ok 2-3 łyżeczek cukru topimy go do momentu aż będzie brązowy dolewamy wody (ok. 0,5 szklanki wody) i powoli rozpuszczamy karmel wlewamy go do gołąbków i dalej gotujemy. Po ok. 10 min. dodajemy majeranek (połowę opakowania). Robimy klasyczną zasmażkę z mąki i tłuszczu(ja robię na margarynie). Dodajemy ją do gołąbków i gotujemy ok. 5 min. Gotowe.
Uwagi:
Podajemy z ziemniakami i koperkiem ewentualnie gotowanym ryżem. Należy pilnować aby woda za szybko się nie wygotowała z gołąbków jeśli zacznie nam jej ubywać dolewamy po trochu przegotowaną. Sos dosmaczamy solą pieprzem wedle upodobań.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | storia |