Składniki:
I Ciasto: 6 jajek, 5 łyżek cukru, 15 dag orzechów mielonych, 5 łyżek mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy.
II Ciasto: 6 jajek, 20 dag cukru, 20 dag orzechów, 3 dag kakao, 5 dag rodzynek, proszek do pieczenia, cukier waniliowy.
III Ciasto: 8 białek, 20 dag cukru, 20 dag kokosu, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, proszek do pieczenia.
Masa czekoladowa: 1 szkl. wody, 1 szkl. cukru, 3 łyżki kakao, kostka masła, spirytus.
Masa kawowa: 2 jajka, 15 dag cukru, 2 łyżeczki kawy.
Masa cytrynowa: 2 jajka, 15 dag cukru, galaretka cytrynowa, 1 kostka masła.
Jak przyrządzić?
Każde ciasto ubić osobno i upiec każde oddzielnie.Masa czekoladowa: wszystko ugotować na syrop. Wystudzić, utrzeć masło, następnie dodawać zimny syrop i na koniec spirytus. Masa kawowa: Jajka ubić na parze z cukrem, wystudzić. Utrzeć kostkę masła dodać zimna ubitą masę jajeczną i kawę.Masa cytrynowa: Jajka ubić na parze z cukrem. Ostudzić. Masło utrzeć dodać masę jajeczną, a na koniec gęstniejącą galaretkę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody.
Potrzebne przybory:
Miska, trzepaczka, łyżka drewniana, garnek, mikser.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | dużo |
Autor | Ala |