Składniki:
I Ciasto:
4 jajka, 4 łyżki cukru, 10 dag orzechów mielonych, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
II Ciasto:
4 jajka, 4 łyżki cukru, 10 dag orzechów mielonych, 1 łyżka prawdziwej kawy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
III Ciasto:
4 jajka, 4 łyżki cukru, 10 dag orzechów mielonych, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Placek Kruchy:
30 dag mąki, 17 dag masła, 4 żółtka, sok z cytryny, 1 cukier waniliowy, 9 dag cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa czekoladowa:
3-4 jajka, 1 1/2 szkl. cukru, gorzka czekolada, łyżka mleka, 40 dag masła, 2-3 łyżki spirytusu.
Masa pomarańczowa:
3 całe pomarańcze, 4 kwaśne jabłka, 1 cytryna obrana, 1 szkl. cukru, 1/2 szkl. wody,sypka galaretka cytrynowa.
Jak przyrządzić?
Ciasta I,II i III ubić i upiec każde osobno.
Placek kruchy:
Zrobić ciasto kruche. Upiec 2 placki.
Masa czekoladowa:
Jajka ubić na parze z cukrem. Do ubitych jajek dodać gorzką czekoladę rozpuszczoną mlekiem. Ostudzić. Utrzeć masło, dodać do tego wystudzoną masę jajeczną i ucierać. Na koniec dodać spirytus. Podzielić na 2 części.
Masa pomarańczowa:
Pomarańcze umyć odgotować, zmieniając wodę 4 razy wystudzić i zmielić przez maszynkę. Jabłka obrać zetrzeć na grubej tarce. Zagotować syrop z cukru i wody. Na gotujący syrop wrzucić pomarańcze i jabłka, gotować aż zgęstnieje. Pod koniec dodać sypką galaretkę cytrynową i zmieloną cytrynę. Wymieszać i ostudzić. Podzielić na 2 części.
Przełożenie:
Placek orzechowy - masa czekoladowa - placek kruchy - masa pomarańczowa - placek orzechowy z kawą - masa czekoladowa - placek kruchy - masa pomarańczowa - placek orzechowy z kakao - polewa.
Potrzebne przybory:
miska, trzepaczka, łyżka drewniana, stolnica wałek, garnek, mikser.
Jak podawać?
Do kawy, na deser.
Uwagi:
Ciasto wychodzi bardzo wysokie.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 2 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | dużo |
Autor | Ala |