Składniki:
4-5 płatów pangi białej, 1 puszka pomidorów w kawałkach lub 2 duże pomidory, 5 dużych cebul, 1 średni słoiczek koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, czosnek granulowany, mąka, woda, olej.
Jak przyrządzić?
Pangę pokroić na średniej wielkości kawałki, przyprawić solą i pieprzem i oprószyć mąką. Patelnie rozgrzać nalać olej i smażyć pangę po obu stronach do uzyskania złoto-brązowego koloru. Cebulę szatkujemy i smażymy na oleju na drugiej patelni aż się zeszkli, następnie dodajemy pokrojone pomidory lub te z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Zalewamy to szklanką wody i posypujemy płaską łyżeczką czosnku granulowanego. Do szklanki wsypujemy czubata łyżeczkę mąki i zalewamy ja 100 ml zimnej wody, mieszamy aż powstanie jednolita konsystencja. Następnie wlewamy ją do uprzednio zrobionego sosu pomidorowego i doprawiamy solą i pieprzem. Sos gotujemy do zgęstnienia.
Jak podawać?
Z chrupiącym chlebkiem.
Uwagi:
Do głębokiego naczynia wkładamy naprzemiennie sos i rybę. Smacznego.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Kurczaczek |