Składniki:
Kości od schabu lub żeberka, włoszczyzna, ziemniaki,ogórki kiszone, śmietanka, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Ugotować wywar z kości i włoszczyzny (ogórkowa nigdy nie na kurczaku!) Marchewkę, korzeń pietruchy, seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach - wrzucić do garnka a ziemniaki w kostkę i gotować). Na koniec dodać starte ogóreczki kiszone i wodę po ogórkach w ilości wg uznania. Im więcej tym lepsza i kwaśniejsza! Zaciągnąć śmietanką+sól+pieprz.
Potrzebne przybory:
Nóż, tarka.
Jak podawać?
Na gorąco. Można obrać mięsko z kości i dorzucić do zupy.
Uwagi:
Dzięki startym warzywom zupa jest gęsta i treściwa!
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | IZA |