Składniki:
1 kg kapusty, 70 dkg mięsa mielonego, 2 cebule, jajko, sól, pieprz, ryż 1 torebka, olej, 1 łyżeczka Vegety.
Sos: przecier pomidorowy, 2 łyżki śmietany.
Jak przyrządzić?
Sparzyć kapustę, obrać z liści. Pokrojoną drobno cebulę zeszklić na patelni na łyżce oleju. Torebkę ryżu włożyć do gotującej wody na 15 min. Po ostygnięciu ryżu zmieszać go z cebulą, mięsem, pieprzem i solą. Wlać jajko i dobrze wymieszać wszystkie składniki. Następnie wkładać farsz do liści kapusty. Układać w płaskim garnku. Na dno garnka wlać 0,5 szklanki oleju. Następnie zalać gorącą wodą. Gołąbki mogą być ułożone z dwóch lub więcej warstw. Woda prawie przykrywa gołąbki. Gotować.
Uwagi:
Pychota. Można podawać z ziemniakami lub z chlebem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Malwina58 |