Składniki:
CIASTO:
50 dkg mąki, 5 dkg drożdży, 2 łyżki oliwy, sól.
SOSY:
pomidorowy: pomidory z puszki, pieprz, bazylia, oregano.
czosnkowy: 2-3 łyżki majonezu, 2-3 łyżki jogurtu naturalnego, 3-4 ząbki czosnku, bazylia, oregano.
DODATKI:
ser żółty, salami, pieczarki, papryka świeża, kabanos, kukurydza, czerwona cebula.
Jak przyrządzić?
Najpierw przygotowujemy sosy, żeby przeszły przyprawami. Pomidory z puszki rozdrabniamy melakserem, dodajemy bazylię, oregano i pieprz. Jeżeli są dość wodne przed rozdrobnieniem odlewamy wodę. Majonez mieszamy z jogurtem, dodajemy rozdrobniony czosnek (preferuję posiekany niż wyciśnięty praską), dodajemy zioła i mieszamy. Sosy wkładamy do lodówki.
Ciasto:
Drożdże zalewamy ciepłym, ale nie gorącym mlekiem, dosypujemy 1 łyżeczkę cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto przesiewamy na stolnicę, dodajemy olej wyrabiamy, potem dodajemy drożdże. Zagniatamy. Należy dodać wody aż ciasto będzie gładkie. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Po wyrośnięciu znów zagniatamy ciasto. Wykładamy na wysmarowaną olejem blachę. W brzegi ciasta zawijam pokrojony w ćwiartki kabanos. Na ciasto wylewamy sos pomidorowy. Następnie starty żółty ser, salami i pieczarki pokrojony w plastry, paprykę i cebulę pokrojoną w paseczki, na koniec ziarna kukurydzy. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 15-20 minut. Podajemy z zimnym sosem czosnkowym.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Casiopea |