Dlaczego nie mogę schudnąć?
MONIKA BOŁTRYK • dawno temuWiele kobiet pragnie schudnąć, ale nie są w stanie oprzeć się ciastkom i czekoladom. Powodem tej słabości nie musi być brak silnej woli. Nadmierny apetyt nie zawsze musi oznaczać łakomstwo. Często przyczyną zachcianek żywieniowych jest ukryty problem zdrowotny. Warto to sprawdzić.
Najczęściej patrząc na osoby z nadwagą myślimy o nich, że brak im samozaparcia, motywacji i silnej woli. Zoe Harcombe autorka książki "Why Do You Overeat When All You Want Is To Be Slim?" twierdzi, że to niesprawiedliwy osąd. Za nadmierne łaknienie mogą bowiem odpowiadać problemy zdrowotne. Autorka poradnika widzi zasadniczo trzy przyczyny łakomstwa: niski poziom cukru, kandydoza — czyli zbyt dużo drożdży w organizmie albo nietolerancja pokarmowa. A twierdzi tak, bo sama przeszła przez nadwagę. Żadną miarą nie potrafiła odstawić słodyczy. Marzyła, żeby schudnąć, ale nie mogła myśleć o niczym poza jedzeniem.
Pomógł jej dopiero lekarz pierwszego kontaktu. Przeanalizował listę 10 objawów (wzdęcia, szybkie tycie i gubienie kilogramów, nienasycony głód, wahania nastroju, spadki i wzloty energii) i skierował ją do specjalisty od alergii żywnościowych. Okazało się, że ma alergię na pszenicę. Dieta złożona z warzyw, chudego mięsa i ryb szybko przyniosła efekty. Odzyskała szczupłą sylwetkę i dobre samopoczucie.
Zrezygnowała z cukru, ale zaczęła pochłaniać duże ilości owoców. Napady głodu wróciły. Kiedy zemdlała w londyńskim metrze, zaczęła czytać o hipoglikemii, czyli zbyt niskim poziomie cukru we krwi, który może być spowodowany dietą. Odstawienie owoców nie pomagało. Wpadła jej w ręce książka o zakażeniach drożdżakami candida, rodzaju drożdży żyjących w człowieku. Dowiedziałam się, że najlepiej rozwijają się na słodkich pokarmach. A właśnie te najbardziej jej smakowały. Zrozumiała, że powodem, dla którego nie potrafiła zrezygnować z owoców i ciastek była kandydoza. Co prawda obecność candida w organizmie jest czymś normalnym, ale ich nadmiar może prowadzić do ataków głodu. Oprócz unikania przetworzonych pokarmów i cukru Zoe zaleca, żeby nie łączyć węglowodanów i tłuszczów w jednym posiłku. Węglowodany powodują wydzielanie insuliny i mogą one łatwo przeobrazić się w tłuszcz, jeśli jednocześnie je się tłuszcze.
Zanim zabierzemy się za dietę, czasami warto zrobić badania lekarskie.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze