Składniki:
Ciasto: 300 g mąki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g cukru kryształu, 1 cukier waniliowy, 1 jajo, 100 g margaryny, szczypta soli. Masa: 500 g jabłek, 350 ml mleka, 1 budyń śmietankowy, 3 łyżki cukru, 150 g jogurtu naturalnego.
Jak przyrządzić?
Ciasto: wszystkie składniki zagnieść, 2/3 ciasta włożyć do formy (okrągła, 24 cm średnicy) wysmarowanej margaryną, resztę ciasta włożyć do zamrażalnika. Masa: budyń ugotować z cukrem i mlekiem, dodać jogurt naturalny. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, a następnie na plasterki. Na ciasto nałożyć jabłka, masę budyniowo-jogurtową, a na wierzch rozkruszyć resztę ciasta. Piec w temp. 170 st. C.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Marta |