Składniki:
Ciabatta (duża - ok. 25 x 40 cm - do kupienia w Carrefourze), keczup pikantny, salami, ser, papryka pepperoni ze słoika (wersja Rolnik jest tania i niezła), bazylia, oregano, rozmaryn, tymianek.
Jak przyrządzić?
Ciabattę rozkrawamy na cztery części (na pół i wzdłuż), smarujemy keczupem, kładziemy na nią pokrojone w plastry salami, posypujemy startym serem, pokrojonymi w nieduże kawałki papryczkami i na koniec przyprawiamy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy, aż ser się porządnie roztopi. Gotowe.
Jak podawać?
Wziąć w rękę, jak trochę przestygnie.
Uwagi:
Oczywiście możemy użyć mniejszych ciabatt, ale psuje to efekt. Keczup można zastąpić sosem pomidorowym własnej roboty, zwykły ser mozzarellą, a salami - pepperoni. Ja jestem na to zbyt leniwy (zrobienie sosu) i zbyt biedny (mozzarella, kiełbasa pepperoni). Mało oryginalne? Jasne, że tak, ale za to smaczne, tanie i nadaje się na szybki obiad w biegu.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Nudzi mi się |