Składniki:
1 pierś kurczaka, 7 dużych pieczarek, 2 ząbki czosnku, pół małej cebuli, 1 duża łyżka sera mascarpone, 2 prostokątne kawałki ciasta francuskiego (prostokąty około 10 x 25 cm), przyprawy: sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Gotujemy pierś kurczaka, aż będzie w środku biała (ok. 10 min). Pieczarki kroimy w plastry i dusimy na patelni (patelnia, na nią kawałek masła, na to pieczarki i wszystko zalewamy wodą, tak by wystawały trochę pieczarki, ale nie mniej). Czosnek i cebulę kroimy w kostkę. Ugotowanego kurczaka kroimy drobno w kostkę. Uduszone pieczarki, cebulę, czosnek wrzucamy do robota. Ma powstać masa. Do miski wrzucamy kurczaka i masę z pieczarek, mieszamy. Ser mascarpone trochę podgrzewamy, by stał się bardziej płynny (najlepiej w mikrofalówce). Do miski dodajemy płynny ser mascarpone i mieszamy. Dodajemy przypraw do smaku. Na jeden kawałek ciasta francuskiego wkładamy otrzymaną masę, ale tak by zostawić brzegi ciasta puste. Na masę kładziemy kolejny kawałek ciasta i zaklejamy rogi, podobnie jak w roladzie. Wierzch ciasta smarujemy pomieszanym żółtkiem z małą ilością wody. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180-190 stopni na około 15 min lub aż całe ciasto się zarumieni.
Potrzebne przybory:
robot kuchenny
Jak podawać?
Ciasto pokroić na 2 lub 3 części.
Uwagi:
Oprócz tego, że jest pyszne i jest to elegancka potrawa, którą możecie zawsze podać na proszonej kolacji, to życzę smacznego.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2-3 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | colorek |