Składniki:
1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (lub samemu przygotować ciasto do kremówki), 3 żółtka, 750 ml mleka, po 4 łyżki mąki ziemniaczanej i cukru, 2 łyżki masła, bita śmietana (przygotujesz ją z 300 ml śmietany kremówki, 3 łyżek cukru pudru i torebki cukru waniliowego), cukier puder do posypania.
Jak przyrządzić?
Ciasto rozmrozić, przełożyć do formy wyłożonej pergaminem, piec ok. 25 min w 220°C, ostudzić, podzielić na dwie równe części. Zagotować 500 ml mleka z masłem i cukrem, resztę rozmieszać z żółtkami i mąką, wlać do mleka, gotować 3 min, mieszając. Przestudzony budyń wyłożyć na 1 część ciasta, przykryć bitą śmietaną i resztą ciasta, schłodzić, pokroić, posypać cukrem pudrem. By ładnie pokroić ciastka, najlepiej górną warstwę ciasta pociąć na kwadraty za pomocą nożyczek, a resztę, czyli krem i dolną warstwę ciasta, pokroić nożem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Autor | kalipso |