Składniki:
50-60 dag ziemniaków (odmiana do pieczenia), resztki wędlin, por, cebula, czosnek, ewentualnie pieczarki, olej do smażenia, przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, kminek.
Jak przyrządzić?
Obrane ziemniaki kroimy w talarki ok. 3-5 mm. Do miski z ziemniakami dodajemy przyprawy i mieszamy. Na rozgrzany olej kładziemy wędlinę i wykładamy ziemniaki, a następnie warzywa wg uznania. Całość przykrywamy. Co kilka minut przewracamy łopatką. Gdy ziemniaki zaczynają mięknąć (zależy od odmiany - ok. 10 min), odkrywamy i dalej dosmażamy bez pokrywki. Gdy ziemniaki zarumienią się od spodu, odwracamy dolną warstwę na wierzch. Powtarzamy to, by uzyskać jak najwięcej zarumienionych talarków.
Potrzebne przybory:
duża patelnia, łopatka, nóż, skrobaczka do ziemniaków
Jak podawać?
Do takich ziemniaków pasują idealnie jaja sadzone, sałata ze śmietaną i szczypiorem. Do popijania - kefir lub jogurt posolony, z siekanym koprem. Do mięs są za ciężkie.
Uwagi:
Danie jest proste. Można robić różne wariacje w zależności od kaprysu i posiadanych składników. Jest mniej pracochłone niż ziemniaki zapiekane.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 4 zł |
Autor | Krzysztof |