Składniki:
1 seler ok. 1 kg (korzeń), 1 kg pomarańczy słodkich, 1 puszka ananasa w lekkim syropie (może być w kawałkach), 4-5 bananów, 1 duża paczka rodzynek, 200 g orzechów włoskich, można dodać też laskowych lub pomieszać, 1 łyżka majonezu, najlepiej Kętrzyński, 3-4 łyżki gęstej słodkiej śmietany, 1 cytryna (trochę soku).
Jak przyrządzić?
Selera obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny. Nie za dużo, ma być niewyczuwalny, chodzi o to, aby seler nie ściemniał. Tak przygotowanego selera wkładamy na noc do lodówki (dlatego najlepiej go zetrzeć wieczorem, jeśli chcemy podawać następnego dnia). Następnego dnia dodajemy wszystkie składniki poza śmietaną i majonezem. Pomarańcze obieramy, dzielimy na cząstki i kroimy. Banany przecinamy na pół wzdłuż i kroimy w plasterki. Ananasy też kroimy w kawałki. Wsypujemy rodzynki i połamane orzechy. Mieszamy i wstawiamy wszystko do lodówki. Wyjmujemy przed podaniem. Mieszamy śmietanę z majonezem, polewamy tym sosem surówkę i mieszamy. Gotowe:)Smacznego!
Potrzebne przybory:
tarka, miska duża, łyżka, nóż, deska
Jak podawać?
Najlepiej je się samą w zimowe, jesienne wieczory. Choć latem też jest pyszna.
Uwagi:
Proporcje właściwie są dowolne. Podałam je orientacyjnie. Oczywiście z takiej ilości, jak podałam, surówki wychodzi dużo.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | dużo |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | aminta87 |