Składniki:
25 dag maku (sparzyć i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę), 5 dag bułki tartej, 10-15 dag cukru pudru, 6 żółtek (białka ubić na sztywną pianę), 1 łyżka proszku do pieczenia (wymieszać z cukrem pudrem), 1 cukier waniliowy. Krem: 25 dag masła, 15 dag cukru pudru, 2 żółtka i 1 całe jajko, 6 łyżeczek kawy naturanej i 1/2 szklanki wody.
Jak przyrządzić?
Ucierając mak, dodawać po trochu bułkę tartą i cukier puder oraz po jednym żółtku. Na koniec dodać cukier waniliowy i ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Wylać do wysmarowanej tortownicy i piec około 45 minut w temp. 170-180 st. Po wystudzeniu przekroić na dwie części. Masa: Masło utrzeć na puszystą masę. 6 łyżeczek kawy zaparzyć w 1/2 szklanki wrzącej wody - ostudzić. Żółtka i jajko z cukrem ubić na puszystą gęstą masę. Połączyć z masłem i ucierając, wlewać po trochu kawę (bez fusów). Krem rozsmarować na przekrojonym cieście, posypać orzechami, przykryć drugą połówką ciasta makowego. Wierzch polać polewą czekoladową.
Jak podawać?
Przepyszny tort do kawy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | Ulik |