Składniki:
1 szklanka cukru, 1 szklanka oleju, 2 szklanki przesianej mąki, 3 całe jaja, 5 średnich marchewek starkowanych na dużych oczkach, 3 średnie jabłka pokrojone w kostkę, 1 łyżeczka sody, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka kakao, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka przyprawy do piernika, 20 dag rodzynek.
Jak przyrządzić?
Jaja ubijamy z cukrem, dodajemy po kolei olej, makę, proszek, przyprawy i kakao. Kiedy masa bedzie miała jednolitą konsystencję, dodajemy starkowaną marchewkę, pokrojone w kostkę jabłka i namoczone rodzynki i wszytsko mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę prostokątną. Piec 75 min w temp. 200-220 stopni.
Jak podawać?
Według uznania.
Uwagi:
Jeśli ktoś nie lubi rodzynek, to nie musi ich dawać. Jabłka najlepsze do tego cista to renety albo champion. Ciasto na koniec można polać polewą czekoladową bądź inną gotową dostępną w sklepach. Wiem, że marchewka brzmi dziwnie, ale osoby, które jadły to ciasto, pokochały je. Marchewki nawet w nim nie czuć. Jest łatwe w przyrządzeniu, a znika szybko.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Autor | misiaczek |