Składniki:
Ciasto: 1,5 szkl. mąki, 0,5 szkl. cukru, 1 żółtko, 12,5 dag Kasi, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Masa serowa: 1 kg tłustego niekwaśnego sera, 25 dag Kasi, 1 i 1/3 szkl. cukru, 4 jajka, 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, 10 dag rodzynek, 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej.
Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść i włożyć na 1 godz. do lodówki. Przygotować masę serową: ser zemleć w maszynce do mięsa, Kasię utrzeć z cukrem i żółtkami, dodawać po łyżce ser i budynie w proszku. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek. Dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. Formę posmarować Kasią i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną zetrzeć na tarce o dużych oczkach na dno formy. Rozprowadzić równomiernie masę serową, a na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Polecam!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | bardzo trudny |
Autor | Izka |