Składniki:
20 dag (1 szklanka) mąki, 25 dag margaryny, 25 dag (1 szklanka) cukru, 3 jajka, 3 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, olejek migdałowy, 5 łyżek wody, tłuszcz do wysmarowania formy.
Jak przyrządzić?
Margarynę, 3 łyżki wody i cukier wymieszany z kakao umieścić w garnku i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia składników. Otrzymaną masę gotować 3 min. Odlać 1/2 szklanki masy na polewę, resztę ostudzić. Do ostudzonej masy dodać 2 łyżki wody, żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kilka kropli olejku migdałowego. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ubić na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem. Piec około 50 min w temp. 180 stopni. Po wyjęciu ciasta z piekarnika chwilę odczekać, a następnie rozsmarować na wierzchu ciasta masę pozostawioną na polewę. Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 3 zł |
Autor | Kasjopeja |