Składniki:
4 średnie cebulki dymki, 1 łyżka masła, 1 łyżeczka curry, 1 łyżka mąki, 600 ml bulionu drobiowego (najlepiej takiego kupionego w płynie, ew. może być z kostki), 400 g świeżego wyłuskanego lub mrożonego zielonego groszku, 200 g creme fraiche, sól, pieprz czarny (najlepiej świezo zmielony), natka pietruszki.
Jak przyrządzić?
Cebulki dymki umyć, oczyścić, pokroić na cienkie pierścienie. Masło rozpuścić w garnku, zeszklić w nim cebulki, następnie posypać je curry i mąką (uwaga, bo w tym momencie łatwo o przypalenie!) i zalać częścią bulionu drobiowego (około 400 ml). Dodać część groszku - 300 g. Zupę zagotować, zmiksować blenderem i dodać resztę bulionu. Dodać 200 g creme fraiche, sól, pieprz i resztę zielonego groszku. Zupę dogotować, aż groszek zmięknie. Przed podaniem posypać pietruszką i dodać łyżeczkę creme fraiche. Pycha - grochowa inaczej!
Jak podawać?
Najlepiej smakuje posypana pietruszką i przybrana łyżeczką creme fraiche.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | porcja 380 kcal |
Autor | Eliza |