Składniki:
1 kg schabu bez kości, 20 dag śliwek suszonych kalifornijskich, 300-350 ml wina wytrawnego czerwonego, 3 łyżki powideł śliwkowych, 5 goździków, korzeń imbiru (1,5 cm), sól, pieprz, woda.
Jak przyrządzić?
Schab oczyścić z tłuszczu, umyć, osuszyć. Wykroić w nim trzy dziurki ostrym nożem (2 na dole, jedną u góry - tworzą trójkąt), tak aby biegły one przez całą długość schabu (nie przekrajać do końca!). Imbir zetrzeć na tarce (najmniejsze oczka) i wymieszać z 2 łyżkami powideł. Schab natrzeć solą, pieprzem i przygotowanymi powidłami (również w środku), odstawić na noc do lodówki. Do zagotowanego wina wrzucić sparzone śliwki i odstawić na 30 minut. Tak przygotowanymi śliwkami nadziewać schab, 1/4 śliwek zostawić. Schab włożyć do naczynia żaroodpornego, polać winem i 3 łyżkami wody, obłożyć pozostałymi śliwkami, oprószyć pieprzem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po 30 minutach wyjąć schab, dodać goździki, łyżkę powideł śliwkowych. Piec jeszcze 1-1,5 godziny, co pół godziny polewać schab powstałym sosem, ewentualnie dodając nieco wody.
Potrzebne przybory:
piekarnik, naczynie żaroodporne
Jak podawać?
Można podawać z chlebem bądź kaszą.
Uwagi:
Na zimno jest równie dobry jak na ciepło.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Autor | Nudzi mi się |