Składniki:
Ryż parboiled w torebkach, curry z Kotanyi, 4 średnie cebule (lub 3 średnie, 1 mała i szczypior dla ładniejszego efektu wizualnego) posiekane w drobną kostkę, 3 ząbki czosnku rozgniecione na miazgę, 1/2 papryki czerwonej pokrojonej w drobną kostkę, majeranek z Kotanyi, sos sojowy, pierś kurczaka, sos marokański Uncle Ben's.
Jak przyrządzić?
Ryż gotujemy ok. 15 minut z curry (po tym ryż powinien być intensywnie żółty). Schładzamy ugotowany ryż. Cebulę i czosnek podsmażamy nadobrze rozgrzanej patelni w niewielkiej ilości oleju. Kiedy się zeszkli, dodajemy paprykę i wystudzony ryż. Doprawiamy majerankiem isosem sojowym (sojowego nie za dużo). Pierś kurczaka gotujemy około 25 minut (do miękkiego mięsa). Kroimy w dość dużą kostkę (taką na 1 kęs). Uwaga! Piersi pod żadnym pozorem nie chłodzić zimną wodą, bo straci kruchość - lepiej poczekać,aż ostygnie. Pierś wrzucamy na patelnię z niewielką ilością oleju, dodajemy sos zesłoika i mieszamy na średnim ogniu około 10 minut.
Jak podawać?
Całość podajemy na gorąco, koniecznie z zielonym przyozdobieniem na talerzu dla odpowiedniego wrażenia estetycznego.
Uwagi:
Pychota, polecam. Lekkie, acz sycące.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | Daniel~Gdy |