Składniki:
250 g białego sera chudego (lub light), 2,5 szklanki mąki, 250 g margaryny (kostka), 1 duże lub dwa małe jabłka (dowolne).
Jak przyrządzić?
Na stolnicy margarynę i ser biały posiekać z mąką. Zagnieść ciasto, podsypując mąką. Gdy ciasto będzie gotowe, należy je rozwałkować i nożem wykrawać kwadraciki. Jabłka obrać i pokroić na małe kawałeczki. Na każdy kwadracik kłaść kawałek jabłka i pozaginać rogi do środka (żeby powstał mieszek). Gotowe ciasteczka układać na blasze posmarowanej margaryną i piec na złoty kolor w piekarniku (ok. 180 st. C).
Potrzebne przybory:
stolnica, nóż do margaryny, nóż do obierania i krojenia jabłek, wałek do ciasta, blaszka
Jak podawać?
Ciasteczka są wspaniałe, szczególnie gdy są ciepłe.
Uwagi:
Dzięki temu, że brak w nich cukru, mogą być spożywane przez diabetyków.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ok. 80-90 ciasteczek (w zależności od wielkości) |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | gft |