Lasagne bolognese

Przepis kulinarny

Składniki:

Makaron: 2 jaja, 30 g szpinaku, 200 g mąki. Nadzienie: 0,5 kg mięsa mielonego, pół cebuli, 1 kostka rosołowa, pół szklanki wina, pół szklanki mleka, pasta pomidorowa, 2 łyżki oliwy. Sos beszamelowy: 4 łyżki mąki, 4 łyżki margaryny, 1 litr mleka, gałka muszkatołowa, starty parmezan.

Jak przyrządzić?

Zeszklić cebulę, dodać mięso mielone, wino, kostkę rosołową, pastę pomidorową, na koniec mleko i oliwę. Cały proces gotowania nadzienia trwa ok. 2 godz. Oczywiście można dodać warzywa. Przygotowany makaron gotować krótko w wodzie z odrobiną oleju. Warstwy układać w sposób następujący: 1. makaron, mięso, tarkowany parmezan; 2. makaron, beszamel, tarkowany parmezan - na przemian, ostatnia warstwa to makaron, beszamel, parmezan. Piec ok. 40 min.

Jak podawać?

Zaraz po wyjęciu z piekarnika.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
AutorTeresa

Lasagne bolognese: Podobne przepisy

Lasagne bolognese: wypróbuj również

Powiązane Tematy