Składniki:
Makaron: 2 jaja, 30 g szpinaku, 200 g mąki. Nadzienie: 0,5 kg mięsa mielonego, pół cebuli, 1 kostka rosołowa, pół szklanki wina, pół szklanki mleka, pasta pomidorowa, 2 łyżki oliwy. Sos beszamelowy: 4 łyżki mąki, 4 łyżki margaryny, 1 litr mleka, gałka muszkatołowa, starty parmezan.
Jak przyrządzić?
Zeszklić cebulę, dodać mięso mielone, wino, kostkę rosołową, pastę pomidorową, na koniec mleko i oliwę. Cały proces gotowania nadzienia trwa ok. 2 godz. Oczywiście można dodać warzywa. Przygotowany makaron gotować krótko w wodzie z odrobiną oleju. Warstwy układać w sposób następujący: 1. makaron, mięso, tarkowany parmezan; 2. makaron, beszamel, tarkowany parmezan - na przemian, ostatnia warstwa to makaron, beszamel, parmezan. Piec ok. 40 min.
Jak podawać?
Zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Autor | Teresa |