Składniki:
Spaghetti pełnoziarniste Lubella, kostka lub filet z łososia (świeży, nie wędzony), parę różyczek brokułów, cebula, czosnek świeży i granulowany, śmietana Creme Fine płynna do gotowania, trochę tartego żółtego sera (byle jaki ser w proporcji 50/50 z tartą mozzarellą), pieprz biały, czarny, sól, kostka bulionowa, oliwa z oliwek, masło.
Jak przyrządzić?
Rybę rozmrażamy (jeśli kostka), rozdzielamy na mniejsze kawałki lub na takie kawałki kroimy (jeśli filet). Brokuły gotujemy w bulionie, a po ugotowaniu kroimy na drobne kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek z odrobiną masła - ten smak jest naprawdę nie do podrobienia. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i delikatnie rumienimy, dodajemy posiekany drobniutko (ale nie wyciśnięty) czosnek. Po parunastu sekundach (żeby czosnek się nie zwęglił i nie zgorzkniał) dodajemy kawałki łososia. Całość smażymy na nie za małym ogniu do momentu, kiedy ryba zmieni kolor. Wtedy dodajemy brokuły, zwiększamy ogień i całość podsmażamy, aż nabierze rumieńców, dodajemy przyprawy. Zmniejszamy ogień maksymalnie, dolewamy śmietany, mieszamy i gotujemy parę minut. Mieszanka powinna zmienić nieco konsystencję i dobrze się scalić. Na sam koniec dodajemy na patelnię tartą mozzarellę, mieszamy całość i zdejmujemy z ognia. Gotujemy makaron, wykładamy na talerze, nakładamy na to sos, a na wierzch odrobinę sera żółtego - ja dałam gruyere.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | punia |