Składniki:
Kostki mrożone z łososia, kilka różyczek brokułów, czosnek świeży i granulowany, jogurt naturalny, śmietana Creme Fine płynna do gotowania, trochę tartego żółtego sera, pieprz biały, czarny, sól, kostka bulionowa.
Jak przyrządzić?
Kostki rybne rozmrażamy, osuszamy i posypujemy delikatnie solą, białym pieprzem i czosnkiem granulowanym. Odstawiamy - niech sobie leżą. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. Gotujemy wodę na brokuły z dodatkiem kostki bulionowej. Brokuły gotujemy tylko parę minut, na półtwardo, po czym wyjmujemy z wody, odsączamy, przekładamy na jakiś talerz i cierpliwie rozgniatamy je widelcem na niezbyt drobną papkę. Można też zmiksować, ale wtedy łatwo o zbyt płynną konsystencję. Do sporej miski wlewamy trochę jogurtu naturalnego i odrobinę śmietany, po czym dodajemy paćkę brokułową. Do tego jeszcze czosnek przeciśnięty przez praskę, trochę soli, sporo pieprzu czarnego i garść startego żółtego sera. Konsystencja powinna być dość zwarta, w żadnym wypadku nie płynna! W naczyniu do zapiekania układamy kostki rybne i na nie, za pomocą łyżki, kładziemy "pierzynę". Jeśli zrobiliśmy jej za dużo, to kładziemy to, co zostało, gdzieś obok ryby - wczoraj zapełniłam tak cały półmisek żaroodporny. Na całość możemy położyć parę cienkich wiórków masła. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika. Po upływie ok. 15-20 min zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze co najmniej drugie tyle - aż ryba się upiecze, a wierzch pierzyny odrobinę przyrumieni.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | punia |