Składniki:
Makaron rurki (dobrze pasują również świderki), 1/2 kg mięsa mielonego, 1/2 kg pieczarek, 2-3 cebule, tarty ser żółty, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Mięso mielone smażymy (lekko doprawiamy solą i pieprzem), pieczarki kroimy i smażymy (doprawiamy do smaku), cebulę kroimy w piórka i smażymy do miękkości. Bierzemy naczynie żaroodporne i układamy podsmażone składniki w nastęopujący sposób - makaron, mięso, cebula wymieszana z pieczarkami, makaron. Całość posypujemy startym serem. Wkładamy do piekarnika na 20-25 minut, pieczemy w temp. 180 stopni.
Potrzebne przybory:
patelnia i naczynie żaroodporne
Uwagi:
Zapiekanka najlepiej smakuje na ciepło. Dobrze jest wybrać ser, który będze lekko ciągnący po upieczeniu.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | monia |