Składniki:
1 szklanka (200 ml) ryżu, pół łyżeczki soli, 1 łyżka oleju.
Jak przyrządzić?
Do naczynia odpowiedniego do mikrofalówki wsypujemy 1 szklankę ryżu, następnie wlewamy 2 szklanki wody, do tego sól i olej. Naczynie nakrywamy pokrywką, lekko ją uchylamy, aby para miała ujście. Standardową mikrofalówkę o mocy 800 W nastawiamy na 4 min. Po tym czasie ryż powinien się już gotować intensywnie. Następnie zmniejszamy moc urządzenia do 600 W i nastawiamy czas 11 min. Po tym czasie ryż jest gotowy.
Potrzebne przybory:
naczynie do mikrofalówki (ja używam garnka z cieniutkiego szkła żaroodpornego)
Jak podawać?
Przemieszać i już.
Uwagi:
Ryż wchłania całą wodę i wychodzi tak samo jak inną metodą. Patent ma tę zaletę, że nie wymaga od nas żadnej uwagi, wszystko robi się samo i nigdy mi się nie przypaliło. Mikrofalówka "mówi" nam, kiedy ryż jest gotowy, a my w tym czasie skupiamy się np. na smażeniu.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 16 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Przybliżony koszt | 1 zł |
Autor | Pokajoke |