Składniki:
1 duży karp (pozbawiony głowy i wnętrzności), 1 opakowanie rodzynek, 2 kostki masła, sól i pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
Do naczynia żaroodpornego (dość głębokiego) wsypujemy całą paczkę rodzynek, na tym podkładzie kładziemy karpia podzielonego w dzwonka, doprawiamy solą i pieprzem i przykrywamy go masłem pokrojonym w plasterki, kostki lub starkowanym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 50 min.
Potrzebne przybory:
nóż do cięcia karpia, deska do krojenia, silny mężczyzna, który pozbawi rybę głowy i wnętrzności, naczynie żaroodporne
Jak podawać?
W tym samym żaroodpornym naczyniu wędruje na stół.
Uwagi:
Jest to potrawa, którą tradycyjnie przygotowujemy w mojej rodzinie na kolację wigilijną. Karp tak przygotowany nie jest wysuszony, ma słodkawo-maślany smak. Jest po prostu fantastyczny. To chyba moja ulubiona potrawa wigilijna!
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Oleńka |