Składniki:
800 g ziemniaków,
1 cebula,
50 g boczku,
200 g kurek,
800 g brokułów,
500 g piersi kurczaka,
1 polędwiczka wieprzowa,
sól,
pieprz,
2 łyżki oleju,
1½ szklanki rosołu,
200 g śmietany kremówki,
2 łyżki masła,
1-2 łyżki jasnej zasmażki błyskawicznej.
Jak przyrządzić?
Cebulę i boczek pokroić w kostkę. Ziemniaki ugotować w łupinach. Brokuły oczyścić, podzielić na różyczki i ugotować. Ziemniaki zalać zimną wodą, obrać, podsmażyć na maśle, przyprawić. Polędwiczkę pokroić w plasterki, piersi kurczaka na połówki. Natrzeć solą i pieprzem, usmażyć na oleju. Zdjąć z patelni, wrzucić boczek, wysmażyć na chrupko. Dodać cebulę i kurki, a gdy się zrumienią, wlać rosół i śmietanę. Do sosu włożyć mięso, dusić kilka minut. Sos zagęścić zasmażką, przyprawić. Mięso podawać z sosem, ziemniakami i brokułami.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Arnoldo |