Składniki:
2 kg dyni,
2,75 szklanki cukru,
5 szklanek wody,
1½ szklanki octu winnego z białego wina,
6 goździków,
laska cynamonu długości 25 mm,
30-50 g świeżego korzenia imbiru,
parę kropel kwasku cytrynowego (niekoniecznie).
Jak przyrządzić?
Dynię obrać, wyjąć miąższ, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Przygotować zalewę:Ocet zagotować na małym ogniu z cukrem, wodą i przyprawami. Do wrzącej zalewy włożyć pokrojoną w kostkę dynię, zmniejszyć ogień, gotować tak długo, aż kostki dyni będą miękkie (15-20 minut). Od czasu do czasu ostrożnie zamieszać. Gorącą dynię przełożyć do słoików, polać zalewą i natychmiast szczelnie zamknąć. Zapasteryzować (8-10 minut, licząc od momentu zagotowania się wody w garnku), odwrócić dnem do góry i pozostawić do wystygnięcia. Przechowywać w spiżarni w ciemnym i chłodnym miejscu.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Autor | Arnoldo |