Składniki:
1 kromka pszennego chleba tostowego,
400 g mielonej wieprzowiny,
1 jajo,
mielona słodka papryka,
pieprz,
sól,
2 łyżki oleju,
500 g pieczarek,
600 g dymki (cebulki ze szczypiorem),
350 g marchwi,
¼ litra bulionu warzywnego,
125 ml wytrawnego białego wina wermut,
1 pęczek natki pietruszki,
150 g śmietany.
Jak przyrządzić?
Kromkę chleba drobno pokruszyć, wraz z jajem i mieloną słodką papryką dodać do mielonego mięsa, dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej formować małe kluseczki (około 2 cm). Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, włożyć uprzednio uformowane kluseczki, opiec ze wszystkich stron około 5 minut. Pieczarki dobrze oczyścić wilgotną ściereczką lub pędzelkiem, duże grzyby przekroić na pół. Cebulki dokładnie umyć i pokroić na kawałki długości 4-5 cm. Marchew oczyścić, umyć, pokroić ukośnie w plasterki. W dużym rondlu rozgrzać resztę oleju, włożyć pieczarki, podpiec około 4-5 minut. Dodać warzywa, zeszklić (3 minuty), często mieszając. Dodać kluseczki mięsne, bulion i wermut, doprawić solą i pieprzem. Gulasz przykryć pokrywką, doprowadzić do wrzenia, dusić około 20 minut na wolnym ogniu. Natkę pietruszki dokładnie opłukać pod bieżącą letnią wodą, osączyć i posiekać. Do gulaszu dodać śmietanę, dokładnie rozmieszać, dusić jeszcze 3 minuty na małym ogniu. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Autor | Arnold |