Składniki:
4 filety z pangi (ok. 850 g),
6 pieczarek,
2 duże marchewki,
1 por,
2 papryki (najlepiej zielone),
3 średnie cebule,
świeże zioła: lubczyk, rukola (opcjonalnie), zielona pietruszka,
sól (lub vegeta), pieprz, przyprawa do ryb,
oliwa z oliwek.
Jak przyrządzić?
Filety rozmrozić, osuszyć, przyprawić solą (ja daję vegetę), pieprzem i przyprawą do ryb.Pokroić warzywa: marchew w talarki, cebulę, por w półtalarki, paprykę w paski, pieczarki w plasterki. Zioła poszatkować.Położyć doprawiony filet na folii aluminiowej, podlać lekko oliwą z oliwek, dodać warzywa, posypać na końcu ziołami i szczelnie zawinąć.Piec przez ok. 45 min w temperaturze 200 stopni.
Potrzebne przybory:
piekarnik z funkcją termoobiegu,folia aluminiowa
Jak podawać?
Najlepiej podawać z ryżem. Do tego zalecana również surówka z kiszonej kapusty (witamina D z ryby jest przyswajalna, a dodatkowo w surówce jest witamina C).
Uwagi:
Kombinacja ziół dowolna, ja dałem lubczyk i rukolę z tego powodu, iż są bardzo mocno aromatyczne, a taki posmak ziołowy w daniu jest strzałem w "dziesiątkę".
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | LeeMaster |