Składniki:
500 g boczniaków,
2 marchewki,
1 pietruszka,
50 g selera,
50 g białej części pora,
1 cebula,
1 litr bulionu warzywnego,
3 łyżki masła,
1 łyżka mąki,
śmietana (12%),
½ łyżki suszonego majeranku,
½ łyżki tymianku,
1 listek laurowy,
ziarna pieprzu,
ziarna ziela angielskiego,
słodka papryka,
imbir,
gałka muszkatołowa,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Warzywa korzeniowe kroimy w słupki, por w krążki, cebulę w piórka. Grzyby myjemy i delikatnie osuszamy, kroimy w paseczki - jak flaczki. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła, wkładamy przygotowane warzywa oraz grzyby, smażymy, lekko mieszając, przez 2-3 minuty. Potem wlewamy bulion, dodajemy listek laurowy, 2-3 ziarna ziela angielskiego i 5-6 ziaren pieprzu. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie - około 20 minut. Ucieramy mąkę z resztą masła, powstałą masę wkładamy do zupy i mieszamy, aż się rozpuści. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem, imbirem i gałką, dodajemy łyżeczkę papryki, mieszamy i szybko zagotowujemy. Wlewamy śmietanę i jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia, mieszając od czasu do czasu.
Jak podawać?
Podawać z pieczywem.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Autor | Arnold |