Składniki:
1 op. płatów lasagne.
Sos mięsny:
1,2 kg mięsa mielonego,
0,5 l sosu pomidorowego,
1 cebula,
bazylia, oregano, czosnek, pieprz, sól.
Sos beszamelowy:
1 l mleka,
1 kostka masła,
4 łyżki stołowe mąki,
gałka muszkatołowa mielona.
Dodatkowo:
ser żółty, mozzarella,
troszkę oliwy.
Jak przyrządzić?
Sos mięsny:Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy.Dodać męso (w zależności od upodobania wołowe, wieprzowe, drobiowe), wysmażyć dokładnie,wlać sos pomidorowy i doprawić do smaku.Sos beszamelowy:Rozpuścić na patelni masło,dodać mąkę, (zrobić zasmażkę),powolutku dodawać mleko (cały litr),wsypać 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej.Wziąć blachę prostokątną, posmarować na spodzie grubą (2 cm) warstwą beszamelowego sosu.Ułożyć suche płaty pojedynczo, tak aby nie zachodziły na siebie. Posmarować beszamelem, następnie na beszamel nałożyć sos mięsny i tak dalej: płaty, beszamel, sos mięsny... A na wierzch ser mozzarella albo żółty, można pomieszać.Przykryć blachę folią aluminiową i wstawić do piecyka rozgrzanego do temp. 180 stopni na 55 minut. Po 45 min zdjąć folię aluminiową.
Potrzebne przybory:
garnki, blacha, folia aluminiowa
Jak podawać?
Na talerzu.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 duże |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | bebela |