Składniki:
Słoik selera w zalewie (polecam firmy Rolnik), 200 g sera żółtego (najlepszy Podlaski), średnia puszka ananasa, puszka kukurydzy, 3 łyżki śmietany, 3 duże ząbki czosnku, curry, pieprz, sól.
Jak przyrządzić?
Odsączamy na sitku seler (jeżeli ma długie "nitki", tniemy na mniejsze kawałki) oraz kukurydzę i wrzucamy do miski. Ananasa także odsączamy z zalewy i tniemy na średnie kawałki. Zostawiamy 2 łyżki zalewy ananasowej. Ser kroimy w drobną kostkę i do miski. Sos: 3 łyżki śmietany (18 lub 22%) mieszamy z zalewą ananasową, solimy, pieprzymy (ja lubię dość dużo pieprzu), dodajemy płaską łyżkę curry oraz 3 przepuszczone przez praskę ząbki czosnku. Dodajemy do sałatki i dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut dla "przegryzienia się".
Jak podawać?
W fikuśnym fartuszku;)
Uwagi:
Dla niektórych połączenie ananasa i czosnku może się wydawać dziwne, warto jednak się przemóc i spróbować:) Można dodać więcej czosnku, chociaż zbyt duża jego ilość zabija smak ananasa.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Mary |