Składniki:
1 podwójna pierś kurczaka,
2 torebki ryżu,
1 ząbek czosnku,
1 cebula (chętnie widziana cebulka dymka),
1 papryczka chili,
1/2 papryki czerwonej,
1/2 papryki zielonej,
50-75 g pieczarek pokrojonych na plasterki,
kiełki fasoli mung,
2 pomidory,
2 łyżki koncentratu pomidorowego lub keczup,
przyprawy.
Jak przyrządzić?
Najlepiej przygotować najpierw kurczaka. Kroimy na podłużne paski i smażymy kilka minut na patelni. Po chwili dodajemy przyprawy (papryka ostra, słodka, pieprz i sól). Na osobnej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy starty ząbek czosnku i pokrojoną w plasterki cebulę. Po minucie dodajemy pokrojone w podłużne paski papryki (usunąć wcześniej pestki), dodajemy grzyby - to wszystko smażymy, ciągle mieszając. Na koniec dodajemy kiełki fasoli, pokrojone pomidory i koncentrat. Wszystko mieszamy i dodajemy kurczaka. Do tego dodajemy pół szklanki wody. Przyprawiamy wedle uznania. Ja stosuję dużo papryki ostrej, słodkiej, łyżeczkę cukru, pieprz, sól.
Uwagi:
Przygotowanie ryżu:Ja zawsze do wody, w której będę gotować ryż, wsypuję 3 łyżki curry.Przepis oczywiscie można modyfikować. Jeżeli chodzi o warzywa, to można zestawiać praktycznie wszytkie rodzaje, pamiętając, żeby na koniec wrzucić te, które wymagają krótszego czasu smażenia.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Autor | pineapple |