Składniki:
2 piersi kurczaka,
wino póływtrawne lub wytrawne,
musztarda,
śmietana 30%,
przyprawy,
olej roślinny.
Jak przyrządzić?
Piersi kurczaka kroimy w małe cienkie krótkie paski, przyprawiamy i zostawiamy na co najmniej godzinę, aby przyprawy wnikły w mięso, można dodać czosnek, wtedy smak będzie ciekawszy. Mięso smażymy na patelni w oleju, aż nie będzie surowe, po czym wlewamy wino, tak aby mięso "zapaliło się". Podczas gdy potrawa się "pali", musimy energicznie ruszać patelnią. Gdy całość zgaśnie, możemy powtórzyć czynność, dodajemy śmietanę i przyprawy i smażymy, aż śmietana zgęstnieje (możemy dodać jeszcze trochę wina do smaku). Dodajemy 2 lub 1,5 łyżki stołowej musztardy, aby powstał sos musztardowy, całość chwilę podgrzewamy i gotowe.
Jak podawać?
Smakuje najlepiej na gorąco, można podawać z chlebem, frytkami lub ziemniakami.
Uwagi:
Najlepiej, żeby patelnia była wysoka. Gdy wlewamy wino, należy trochę przechylić patelnię, aby trochę oleju i wina znalazło się w zasięgu ognia. Należy uważać na włosy i nie nachylać się nad potrawą :)
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 |
Autor | issei |