Makaron ze szpinakiem (autor Kinia) - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

makaron kolanka,
1/2 opakowania szpinaku mrożonego, prasowanego,
warzywa mrożone lub świeże,
jedna pojedyncza pierś kurczaka,
2 ząbki czosnku,
starty ser żółty,
1/3 kostki rosołowej,
1/2 kostki Knorr z oliwą do makaronu,
śmietana 18%,
pieprz,
sól,
bazylia,
estragon,
tymianek,
papryka ostra i słodka.

Jak przyrządzić?

Makaron gotujemy (najlepiej z Knorrem z oliwą z oliwek do makaronu). Kroimy drobno kurczaka i posypujemy solą, pieprzem, estragonem, bazylią i papryką, a następnie podsmażamy do zarumienienia na patelni. Najlepiej na oliwie, a nie na oleju. Warzywa świeże (ja w sumie wolę mrożone) dusimy około 8 min na patelni, następnie dodajemy bazylię, sól i tymianek i podsmażamy około 2 min. Na drugiej patelni roztapiamy duży wiór masła z 1/3 kostki bulionu i wyciśniętym czosnkiem. Następnie dodajemy około pół opakowania mrożonego szpinaku i przykrywamy. Mieszając od czasu do czasu, dusimy około 8 min. Potem odkrywamy i dodajemy 2-3 łyżki śmietany. Mieszamy i smażymy na małym ogniu aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Całość dodajemy do odcedzonego makaronu i mieszamy z warzywami i podsmażonym kurczakiem. Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia i wkładamy na 10-15 min do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Potem wyciągamy, kładziemy na drewienku i zapraszamy do stołu. Smacznego!

Jak podawać?

Na drewnianej desce, prosto z żaroodpornego naczynia.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćprosty
Porcje2-3
AutorKinia

Makaron ze szpinakiem (autor Kinia): Podobne przepisy

Makaron ze szpinakiem (autor Kinia): wypróbuj również

Powiązane Tematy