Składniki:
makaron kolanka,
1/2 opakowania szpinaku mrożonego, prasowanego,
warzywa mrożone lub świeże,
jedna pojedyncza pierś kurczaka,
2 ząbki czosnku,
starty ser żółty,
1/3 kostki rosołowej,
1/2 kostki Knorr z oliwą do makaronu,
śmietana 18%,
pieprz,
sól,
bazylia,
estragon,
tymianek,
papryka ostra i słodka.
Jak przyrządzić?
Makaron gotujemy (najlepiej z Knorrem z oliwą z oliwek do makaronu). Kroimy drobno kurczaka i posypujemy solą, pieprzem, estragonem, bazylią i papryką, a następnie podsmażamy do zarumienienia na patelni. Najlepiej na oliwie, a nie na oleju. Warzywa świeże (ja w sumie wolę mrożone) dusimy około 8 min na patelni, następnie dodajemy bazylię, sól i tymianek i podsmażamy około 2 min. Na drugiej patelni roztapiamy duży wiór masła z 1/3 kostki bulionu i wyciśniętym czosnkiem. Następnie dodajemy około pół opakowania mrożonego szpinaku i przykrywamy. Mieszając od czasu do czasu, dusimy około 8 min. Potem odkrywamy i dodajemy 2-3 łyżki śmietany. Mieszamy i smażymy na małym ogniu aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Całość dodajemy do odcedzonego makaronu i mieszamy z warzywami i podsmażonym kurczakiem. Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia i wkładamy na 10-15 min do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Potem wyciągamy, kładziemy na drewienku i zapraszamy do stołu. Smacznego!
Jak podawać?
Na drewnianej desce, prosto z żaroodpornego naczynia.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Autor | Kinia |