Składniki:
Puszka kukurydzy, dwie torebki ugotowanego ryżu, puszka ananasa, 4 ząbki czosnku, majonez, jogurt naturalny, pieprz, sól, papryka słodka, świeża natka pietruszki (pół pęczka), ew. papryka ostra.
Jak przyrządzić?
Odsączyć kukurydzę i ananasa, ananasa drobno pokroić. Do miseczki przełożyć ryż, kukurydzę, ananasa, drobno posiekaną pietruszkę, zmiażdżony czosnek. Doprawić przyprawami na ostro (ostrożnie z chili - ja daję odrobinkę). Polać majonezem wymieszanym z jogurtem (sos jest wtedy delikatniejszy w smaku) w proporcji około 2:1 (na dwie części majonezu jedna część jogurtu). Chłodzić około pół godziny, aby sałatka się przegryzła.
Potrzebne przybory:
miska, łyżka, durszlak
Jak podawać?
Podawać z pieczywem. Można sałatkę udekorować startym żółtym serem i jajkami na twardo, ale w wersji podstawowej jest też bardzo smaczna.
Uwagi:
Ilość czosnku można zmiejszyć - ja lubię, gdy jest on wyczuwalny w sałatce.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Karolka25 |