Składniki:
1/3 szklanki mąki kukurydzianej,
1/4 szklanki mąki pszennej,
1 jajko,
2/3 szklanki mleka,
1/4 szklanki gazowanej wody mineralnej,
łyżka oliwy.
Jak przyrządzić?
Makę wsypujemy do miski, wbijamy jajko, dolewamy zimne mleko, wodę, oliwę i miksujemy. Rozgrzewamy teflonową patelnię, wlewamy niewielką ilość ciasta i smażymy z obu stron.
Potrzebne przybory:
miska, mikser, teflonowa patelnia
Jak podawać?
Tu już oddajemy się własnej inwencji twórczej. Można je przyrządzić zarówno na słodko (wtedy do ciasta można dodać odrobinę cukru, cynamonu), jak i na słono (+ szczypta soli).
Uwagi:
Należy pamiętać, że smażymy je krócej niż zwykłe naleśniki, gdyż ciasto z tak małą ilością tłuszczu łatwiej jest przypalić.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | niska |
Autor | ami |