Lekkie naleśniki

Przepis kulinarny

Składniki:

1/3 szklanki mąki kukurydzianej,
1/4 szklanki mąki pszennej,
1 jajko,
2/3 szklanki mleka,
1/4 szklanki gazowanej wody mineralnej,
łyżka oliwy.

Jak przyrządzić?

Makę wsypujemy do miski, wbijamy jajko, dolewamy zimne mleko, wodę, oliwę i miksujemy. Rozgrzewamy teflonową patelnię, wlewamy niewielką ilość ciasta i smażymy z obu stron.

Potrzebne przybory:

miska, mikser, teflonowa patelnia

Jak podawać?

Tu już oddajemy się własnej inwencji twórczej. Można je przyrządzić zarówno na słodko (wtedy do ciasta można dodać odrobinę cukru, cynamonu), jak i na słono (+ szczypta soli).

Uwagi:

Należy pamiętać, że smażymy je krócej niż zwykłe naleśniki, gdyż ciasto z tak małą ilością tłuszczu łatwiej jest przypalić.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Trudnośćprosty
Porcje2
Kalorycznośćniska
Autorami

Lekkie naleśniki: Podobne przepisy

Lekkie naleśniki: wypróbuj również

Powiązane Tematy