Składniki:
Na ciasto kruszonkowe: 250 g masła lub margaryny, 300 g mąki pszennej, 2 łyżki przesianego kakao, 150 g cukru, opakowanie cukru waniliowego, 50 g wiórków kokosowych.
Na wierzch:
2 łyżki przesianego kakao, 200 g przesianego cukru pudru, 150 g wiórków kokosowych, 150 g rozpuszczonego ostudzonego masła, 100 ml śmietany kremówki.
Do ozdoby (niekoniecznie): listki i kwiatki z białej czekolady.
Jak przyrządzić?
Rozpuścić masło lub margarynę w małym garnuszku, ostudzić. Mąkę wymieszać z kakao i przesiać do miski. Dodać cukier, cukier waniliowy i wiórki kokosowe. Dodać masło lub margarynę. Składniki wymieszać mikserem najpierw na najniższych, potem na najwyższych obrotach, tak aby powstała kruszonka. Kruszonkę wsypać na blachę i przycisnąć do dna. Blachę wsunąć do piekarnika. Temperatura pieczenia: 180 stopni. Blachę wyjąć i odstawić.Kakao, cukier puder, wiórki kokosowe wymieszać w misce, dodać masło (rozpuszczone) i śmietanę. Masę od razu rozłożyć na cieście i wyrównać powierzchnię. Ostudzić ciasto i poczekać, aż stężeje.Przed podaniem pokroić ciasto w romby i ozdobić kwiatkami.
Potrzebne przybory:
miska, mikser, można też robić ręcznie!
Jak podawać?
Pokroić w romby, ale nie jest to konieczne. Podawać tak, jak się podaje ciasta - na ładnym talerzu. Smacznego!
Uwagi:
Ciasta nie trzeba ciąć w romby, jednak wówczas nie wygląda tak efektownie.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | ok. 7395 kcal całe ciasto |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Klausi Er |