Składniki:
1 szklanka mąki pszennej,
1 szklanka cukru,
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
4 jajka,
200 g margaryny lub masła,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka octu,
4-6 łyżek spirytusu,
szczypta soli.
Dodatki: kakao, rodzynki, owoce, aromaty oraz olejki aromatyczne, orzechy i inne wedle uznania.
Jak przyrządzić?
Margarynę lub masło roztopić w rondelku, odstawić do ostygnięcia.W czasie kiedy tłuszcz się chłodzi, ubić całe jajka z cukrem, w oddzielnym naczyniu wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej przez sito (w ten sposób ciasto będzie bardziej puszyste), składniki dokładnie połączyć.Do masy po trochu dolewać płynny tłuszcz, mieszając, następnie ubijać mikserem przez minutę czy dwie.W trakcie miksowania dodawać ocet, potem spirtus.Gładką, puszystą masę wlać do foremki wysmarowanej tłuszczem i "wysypanej" bułką tartą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godziny. Najlepiej po 50 minutach sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest gotowe (należy ostrożnie wbić patyczek w ciasto i sprawdzić, czy końcówka patyczka jest sucha, tzn. czy nie przykleiło się do niego ciasto).Żeby uniknąć zakalca, warto pozwolić ostygnąć naszemu wypiekowi w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Uwagi:
To jest jedynie przepis na ciasto podstawowe.Jednak daje on nam niezliczone możliwości wariacji. Aby uzyskać ciasto czekoladowe, można dodać kilka łyżek kakao lub owocowe - przed wstawieniem do piekarnika ułożyć na jego powierzchni świeże lub mrożone owoce. Ale tu trzeba uważać, gdyż ciasto z owocami dłużej się piecze, a sok, który wypływa z owoców, utrudnia zdiagnozowanie stanu ciasta.Nie trzeba już chyba mówić o orzechach, rodzynkach i innych dodatkach, jakie tylko chcielibyśmy zobaczyć (i zjeść) w cieście.Ograniczeniem jest jedynie wyobraźnia... a ta nie zna granic.Dodając różne rodzaje suszonych owoców czy orzechów (wcześniej sparzonych lub chociaż opłukanych), można je oprószyć mąką, wtedy nie powinny opaść na dno ciasta.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Eldelia |